Сърдечно съдова система: екстракардиални фактори? (част 3)

Екстракардиалните („extra“ – извън; „καρδιά“ – сърце) фактори включват останалите променливи в ССС:
human_muscles_posterior_view

  • еластичността и тонуса на кръвоносните съдове (съдов фактор), 
  • интензивността на тъканната  обмяна (физико-химичен фактор),
  • отрицателното налягане във венозната система по време на дишане,
  • съкращаването и отпускането на скелетните мускули (т.н. мускулна помпа).

Първите два фактора се регулират рефлекторно, затова предпочитам да започна с последния. Аз го наричам миомеханичен („myo мускул). Той ни разкрива, че освен сърцето и мускулите са помпи…

Да, те нямат обособено кухо пространство, но имат огромната капилярна мрежа (подобно на гъба). Представете си как, ако разлеете течност на пода, вземате моп, попивате, изцеждате и така докато я съберете. Ако пробвате с чаша, ще ви е далеч по-трудно!

Означава ли, че мускулите също са способни да движат кръвта? – Да. Дори е описано в учебниците: „При мускулна дейност вените се притискат и кръвта в тях се придвижва към сърцето.“ (Гълъбов, Анатомия, Медицина и физкултура, София, 1974). И всеки медик-първокурсник ще потвърди, че стените на вените нямат толкова гладка мускулатура колкото артериите и… явно трябва да ползваме мускулите, за да се връща кръвта към сърцето.

Помните ли, че съдовия и физико-механичния фактор се регулират рефлекторно? Рефлекторен означава, че дейността се променя при наличие на външен или вътрешен дразнител. При системната контракция и релаксация на мускулите, кръвта в тях се сменя и се забързва обмяната на веществата. Редуването на свиване и отпускане на мускулите прави микро масаж на вените, поддържа тонуса на съдовете и изтласква кръв към сърцето. Както се казва: „С един куршум – много зайци!“.

Не е ли удивително, че в телата си имаме още над 600 „сърца“ (броя на скелетните мускули), които да придвижват кръвта в тялото и да поддържат живота? Отидете на разходка.

Здравето на вашето сърце е в краката ви – БУКВАЛНО!

lake

Автор: Тоня Цочева.

2 thoughts on “Сърдечно съдова система: екстракардиални фактори? (част 3)

  1. Рентгеновото изследване на сърцето във фас, странично и полустранично положение показва общата и на отделните му части големина, положение, разширения, пулсации, състояние на големите кръвоносни съдове и техните пулсации.

  2. При някои случаи е възможно да се извърши аускултацията след предварително физическо натоварване на изследвания. Рентгеновото изследване на сърцето във фас, странично и полустранично положение показва общата и на отделните му части големина, положение, разширения, пулсации, състояние на големите кръвоносни съдове и техните пулсации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *