Сърдечно-съдова система: застрашени ли сме? (част 1)

Веднъж се мре, но да е от сърце!“ – черният хумор гласи, че това е девиза на кардиолозите. Истинската трагедията е, че(съзнателно или не) това е мотото на съвременното УСЕДНАЛО общество!

first_aid_heart

Данните от НСИ (национален статистически институт) показват, че 66% (за 2014г.) от смъртните случаи са причинени от „Болести на органите на кръвообръщението I00 – I99“:

Хронични ревматични, хипертонични, исхемични болести на сърцето. Белодробно сърце, перикардити и ендокардити с/без засягане на клапи, кардиомиопатия. Проводни нарушения: аритмия, тахикардия, мъждене, трептене; сърдечна недостатъчност. Мозъчно-съдови болести: инсулти, инфаркти, стенози, др. Болести на артериите, артериолите и капилярите: атеросклероза, аневризма, емболия, тромбоза, др. Болести на вените, лимфните съдове и възли: флебит, тромбофлебит, варикозни вени, хемороиди, лимфаденит, др.

В превод: Болестите на Сърдечно-съдовата система (ССС) са номер ЕДНО причина за смъртност в България.

Огледайте се. Ако работите в екип от 30 човека, 20 от тях ще умрат от по-горе изброените болести. А може би някой от семейството ви е част от статистиката? Много е болезнено да преживееш това, което за другите е един лист в камарите от папки/ учебници. Целта ми не е да се плашим, отчайваме или да живеем ден за ден.

Целите са: да разберем дали вече сме застрашени, кои са стандартните рисковите фактори, какво е кардиологична рехабилитация и има ли почва у нас, каква е връзката между високото кръвно и Ресторативното движение.

Как да разберем дали сме застрашени?

Как лекарите разбират, че нещо не е наред със сърдечно-съдовата система (съкратено ССС)? Измерване на кръвно налягане, пулс, ЕКГ, холестеролен профил са стандарт. Трайното изместване на показателите означава, че ССС не се справя с ежедневно поставените задачите. Годишен профилактичен преглед е най-малкото, което може да направите не за здраве, а за диагностика.

Ако по-горе изброените показатели са в норма, означава ли, че и ние сме добре? Не, както и ако една кола пали без проблем, това не означава, че може да се движи. Има много функционални тестове и модификации, с които да се провери как ССС реагира при натоварване и дали „предавките ни работят автоматично“! Избрала съм два от тях:

  1. Проба на Мартине-Кушалевски: може да се извърши в обикновен кабинет или надомно от физиотерапевт. Пациентът прави 20 клека за 30 секунди. Пулсът, кръвното и дишането се измерват преди, веднага след клековете и след 5 минути. При отклонения от нормата (дори да не сте имали никакви други симптоми) е добре да се подложите на следващия тест.
  2. Велоергометричен/ стрес/ тредмил тест: извършва се в контролирана среда (обикновено т.нар. Функционални кабинети). Включва следене на кръвното, пулса и ЕКГ. Има диагностична стойност в кардиологията, пулмологията, преди някои видове операции. Ако нямате конкретен симптом, рядко се назначава от специалисти. Допълнително влияние оказва и фактът, че не се поема от здравната каса.

При незадоволителни резултати от функционалните тестове потърсете специалист за кардиологична рехабилитация – за развиване на възможностите и адаптивността на ССС.

Сърцето се грижи за вас всяка секунда. Погрижете се и вие за него!

heart_music

Автор: Тоня Цочева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *