Периоди и особености в детското развитие

 

Детско развитие е термин с твърде голям обхват. По тази причина някои от статиите ще са обзорни. В други по-специализирано ще разгледаме общи положения и частни случаи свързани с:

 • Особености на двигателното детско развитие.
 • Сензорна интеграция.
 • Обща физическа подготовка.
 • Гръбначни изкривявания.
 • Плоскостъпие и т.н.

В педиатрията са обособени шест периода на развитие

 1. Вътреутробно – по време на бременността.
 2. На новороденото – от раждането до края на 1-вия месец.
 3. На кърмачето – от 1-вия месец до навършване на 1 годинка.
 4. Ранно детство – от 1 до 3 годинки.
 5. Предучилищен период – от 3 до 6 годинки.
 6. Училищен период: ранен (6-11г.), среден (11-14г.) и юношески (14-18г.).

 

Вътреутробен период

От тук започва развитието да бъдещото детенце: неговите мускули, кости, органи и техните разнообразни функции! От нормалното протичане на бременността зависи повече или по-малко здравето на бебето. Условията на труд, почивка, хранене, стрес, минали и настоящи заболявания на майката (и бащата) имат значение за развитието на плода. Това е причината за значимостта на антенаталната (предродовата) профилактика, но за нея в отделна статия  🙂

 

Период на новороденото

Да се приспособиш от течна в сухоземна среда не е шега! Белите дробове и дихателните пътища рязко започват работа с първото проплакване. Сега „навън“ температурата също се променя, а понякога има и вятър. Местят те от по-твърдо на по-меко и обратно. Рязката светлина също предизвиква реакциии. Появяват се странни усещания околко коремчето: вече храната не идва постоянно през пъпчето, а през устата. Сукане, преглъщане, уригване, храносмилане, изхвърляне на отпадъците (течни и полу твърди) – са все комплексни функции, от които зависи оцеляването! Нервната система има много нови процеси, към които да се приспособи и да автоматизира. Затова новороденото има нужда от специални грижи и среда.

 

Период на кърмачето (1мес. – 1г.)

Ако сте чували израза, че „децата растат като гъби“ – това е то. Бурен растеж на тегло – увеличава се с 300%, и ръст с около 60%. Централната нервна система на детето ви буквално „надебелява“ и поумнява с всеки изминал ден. Защо мислите лекарите мерят обиколката на главата? 😉

Шегата настрана, но процесите наистина са много:

 • Откриване, координиране и автоматизиране на движенията на тялото, които ще се ползват цял живот: обръщане, сядане, пълзене, лазене, клякане, изправяне, ходене; хващане, пускане; бутане, дърпане; пиене, хранене; и много други…
 • Развитие на гнозиса, т.е. бебето започва да възприема и разпознава предмети, хора и явления от обкръжаващата го среда.
 • Развитие на говора.
 • Растеж на млечни зъбки и преход към твърда храна.

Както виждате промените се случват на всички нива. И … родителите имат привилегията да осигурят безпопасен и емоционално положителен преход  🙂

 

Ранно детство (1-3г.) и Предучилищен период (3-6г.)

 

 

Характерно за тези два периода е, че структурното развитие леко забавя ход, но се усъвършенстват функционалните възможности на детето.

 • Основни двигателни модели: ходене, клякане, бягане, катерене, хвърляне, хващане, ритане; ползване на химикали, моливи, ножица и др.;
 • Дейности от ежедневието и трудолюбие: обличане, събличане; обуване, събуване; ходене до тоалетна, миене на ръце и зъби; подреждане на играчките; помагане при отсервиране на масата; и др.
 • Продължава надграждането на висшите корови функции – развиват се уменията за класифициране, анализиране и синтезиране.
 • Развива се активната реч.
 • Придобиват се умения за общуване както с връстници, така и с възрастни. Изгражда се усет за социално приемливо поведение.
 • И да не забравяме смяната на зъбите! Отново.

Може би звучи сложно… Но „първите седем“ – кой не е чувал за тях!?! Ако вече сте преминали през тях с вашето дете, сигурно знаете, че те не са толкова страшни. И тайното оръжие на всеки родител е ИГРА! – Забавният начин да стимулираме психо моторното развитие на децата.

 

Училищен период: ранен (6-11г.), среден (11-14г.) и юношески (14-18г.)

Детското тяло придобива завършена структура с леко умалени размери. Настъпва и полова зрялост, която при момчетата завършва малко по-късно (17-20г.). Играждането на обща физическа подгототовка, както и участието в различни спортове има за цел да създаде основа за добро здраве, самодисциплина и концентрация. Вие вече знаете, че това са необходими фактори за ефективно справяне с учебните предмети, домашните, изпитите и самия живот  🙂

 

Невероятно е как всички минаваме през това и после… После забравяме! Или пък смятаме, че детството е най-хубавата и лесна част от живота.

А вие какво мислите? Кой период е бил най-труден или най-любим за вас като деца?

А като родители?

 

 

Използвана литература:

 1. Бакалова, Лора, Вапцаров, Иван и Димитров, Стефан. Детски болести. София, Медицина и физкултура, 1977, 728 с.
 2. Murkoff, Heidi, Mazel, Sharon. What to Expect : the first year. London, A CBS COMPANY, 2010, 804 p.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *