Какво е МиоПунктура и при какво помага?

МиоПунктурата е система от иглоубождания, чрез която се достигат и най-дълбоко разположените мускули в тялото. Преодоляват се патологични контрактури и скъсявания, постига се декомпресия на нервите, активира се акционния потенциал и се създават условия за излекуване. Повлияват се както тежки двигателни разтройства, така и мускулно-скелетни болки от различен произход. Това е мини-инвазивен метод, който в много случаи е последна възможност проблемът да се реши без операция* (без белези, без риск от инфекции, без болнични и дълъг възстановителен период).

Няколко факта, които смятам за важни и/или успокояващи:

 1. Винаги имате правото да кажете „СТОП“. Вие сте собственици на телата си. Има хора с много нисък болков праг и огромно търпение. Ако ви боли – покажете го, не преувеличавайте, но и не стискайте зъби. Лекарите може да виждат какво ви е, но само вие знаете усещането. Споделете го навреме. Обратната връзка е важна за правилното дозиране на всяка методика (не само за „сухите убождания“).
 2. Иглите са за еднократна употреба. Обикновено срокът на годност е изписан както на общата кутия, така и на индивидуалната опаковка на иглата.
 3. Никакво вещество не се инжектира във вас чрез иглата.
 4. По преценка на терапевта може да се използва и ток с физиотерапевтични параметри.
 5. Какво е МиоПунктура и при какво помага?

 6. Миопунктурата не се употребява самостоятелно в процедура (200 убождания и чао). Терапевтът следва вашия ритъм и целта, която имате (обезболяване, раздвижване, отпускане, т.н.), като избира с каква друга методика да съчетае убожданията и да увеличи ефекта им. Едно е сигурно: няма да ви изпратят като “игления човек” в дясно!
 7. Не приемайте обезболяващи медикаменти преди миопунктура освен, ако състоянието ви не го налага. Съобщете на терапевта какво приемате.
 8. Уведомете доктора или терапевта, ако: сте бременна; приемате лекарства разреждащи кръвта; имате пейсмейкър; имали сте хирургична/стоматологична интервенция преди по-малко от 3 месеца; имате други системни заболявания различни от оплакването, за което сте на процедура (остеопороза, злокачествено образувание, сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречно-каменна болест, и др.). Възможно е вашето заболяване да не е противопоказание – важно е да се съобщи за него.
 9. Покажете изследванията и документите, които сте събрали до момента (рьо-снимка, ЯМР, ЕМГ, скенер, епикризи, др.).
 10. При под 18г и над 70г подходът е съобразен със специфичните процеси съпровождащи тези възрастови групи.
 11. Дайте си време за почивка. Нормално е да се чувствате леко изморени. Тялото ви има нужда от време, за да продължи лечебните процеси задействани при процедурата.

Заболяванията и синдроми, които се повлияват успешно:

 • Болки в кръста, гърба, главоболие.
 • Синдроми на замръзнало рамо, тенис лакът, карпален канал.
 • Болки в колената, глезените, плоскостъпие.
 • Фибромиалгия, тендинити, инсерционити.
 • Плексити, интеркостални невралгии.
 • Дискови хернии, парези, променена кожна сетивност.
 • Спондилоартроза, коксартроза, гонартроза.
 • Мускулни руптури и контузии.
 • Гръбначни изкривявания.
 • Мускулна дистрофия (зависи от вида и степента на прогресия).

И въпросът, който всички задават, е:

Боли ли? – При всеки е различно. Не може да се каже какво точно ще усетите Вие, но повечето хора заявяват, че заради ефекта си заслужава да стиснеш зъби за малко (мога да потвърдя от личен опит).

Автор: Тоня Цочева.

__________________

*Често съществува липса на информация и диалог между различните специалисти. Тази статия не отрича ползите от оперативните намеси. В интерес на пациента е екипната работа между тясно профилираните медици. Резултатът е избиране на най-подходящото към момента лечение (оперативно, физикално, медикаментозно, болнично, др.).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *