Болен на легло! Какво да правя?

Инсулт, инфаркт, травматичен инцидент, грип – много са болестите, които могат да приковат ваш близък на легло. Стресът е за всички.

Има няколко реални заплахи, които могат да се избегнат или отложат:

  1. Застойна пневмония.
  2. Декубитални рани (вижте повече в статията Рани от залежаване).
  3. Катетър и хигиена.
  4. Трайно залежаване/ обездвижване.
  5. Мотивация.

Застойна пневмония.

Това заболяване възниква при лежащо болни или подвижни възрастни хора с повърхностно дишане. Натрупва се течност в основата на белите дробове от страна на гърба. Симптомите са много общи: вялост, задъхване, трудност при издишване, в по-късен етап закашляне, но без температура и втрисане.

Кое му е страшното? – Човек може да умре от това, докато близките му се усетят да извикат лекар. По преценка на лекар може да се направи пункция за изтегляне на течността и веднага се усеща лекота при дишане (по думи на пациенти). Нека не ви звучи страшно – прави се с местна упойка. И понеже целта на статията е да се избегнат усложненията и съпътстващите ги крайни мерки… ето какво може да направите в домашни условия:

Болен на легло! Какво да правя?-Потупвания по гърба: Не много силни, не много леки и не с ръка като за шамар! Дланта и пръстите да са заоблени – все едно до преди малко сте държали ябълка. Ако вашият лежащ има сърдечно-съдово заболяване свързано с ритъмни нарушения, избягвайте потупвания върху рефлекторната зона на сърцето. На картинката е показано. И така… Потупвайте вашия човек за здрави дробове поне три пъти на ден по 1-2 минутки. Може дори да ангажирате дете да помогне!

-Дихателни упражнения/ гимнастика: Често се практикува надуване на топка/ балон с уста; вдигане на ръцете нагоре или настрани при вдишване и „самопрегръщане“ при издишване (снимката с жирафа). Хората (като цяло, не само болните) добре имитират правилно изпълнение на упражненията, затова е по-ефективно кинезитерапевт/ рехабилитатор да покаже, обучи и насочи вниманието ви към същността на изпълнение.

-Смяна на положението на тялото в леглото вижте в статията Рани от залежаване.

 

Катетър и хигиена

 

Поставянето на катетър е необходимост по време и след операция (не всички, но голям процент). Оставане с катетър повече от 20 дни може да доведе до загуба (частична или пълна) на волевото задържане на урина. Почистването на катетъра трябва да е на 4 дни (или през ден). Истинско предизвикателство за имунитета на вашия роднина е появата на „лишеи и мъхове“ по вътрешната част на тръбичката на катетъра! Медицинска сестра може да ви покаже как да поддържате хигиената не само на катетъра, а и някой друг трик за смяна на чаршафи и обгрижване.

 

Раздвижване и … Мотивация

 

В зависимост от заболяването ще имате нужда от конкретни насоки за по-бързо възстановяване. Кинезитерапевт/ рехабилитатор може да раздели дългия път на стъпки и общата цел да изглежда постижима.

До тогава обаче използвайте това, което можете:

Ако вашият близък може да седи – НЕ ГО ХРАНЕТЕ ЛЕГНАЛ! А и да не може да седи – подпрете го. Пробвайте вие да се храните легнали! И после посмейте да кажете, че болният нямал апетит.

Ако на вашият близък му треперят ръцете, това не значи вие да държите чашата с вода. Сложете кърпа върху дрехите, подпрете ръката, напълнете чашата само до половината… Измислете го! – само оставете на човека възможност да направи нещо сам!

Ако ви дразни, че вашият близък 5 минути не може да закопчее 2 копчета – отидете до тоалетната, пийте вода, пушете цигара, обадете се на приятел… Но му дайте шанс да опита.

Не го третирайте като труп – не заради човешките права, закони или морал. Вашата работа ще стане по-тежка (ако не ви асистира), отношенията ще се „вгорчат“ (с или без кавички това е точната дума) и лежащият съвсем ще се отчае.

Не го третирайте все едно, че е направен от порцелан. Помнете: Прекалено обгрижваните болни се възстановяват по-бавно. Но това не означава да оставите чашата на масата с реплика: „Стани и си я вземи“.

Болен на легло! Какво да правя?Сложете лента или стойка до леглото (като на снимката), за да може да се хваща и издърпва (за сядане, подпъхване на възглавници, повдигане и други).

Няма два еднакви дни – особено при по-възрастните хора. Вчера е седнал сам и е обядвал 40 минути и сте се смяли. Днес може да е трудно и държането на лъжицата.

Помислете за себе си: работата е много. Толкова много, че забравяте да дишате и ще ви се пръсне главата. Спрете и направете което и да е от дихателните упражнения на вашия боледуващ. За 20 секунди земята няма да спре да се върти (надявам се), но тези 20 секунди ще са безценни за вас и всички които, разчитат на подкрепата ви.

И не на последно място: Познавате човека. Ако обича музика – сложете му едно радио в стаята да си слуша. Книга, пъзел, цвете, карти, плетка, шах, вратовръзка, бижу топка от любим спорт,семейна снимка… Вие знаете най-добре какво ще му стопли душата!

Болен на легло! Какво да правя?

Бъдете здрави!

Автор: Тоня Цочева

One thought on “Болен на легло! Какво да правя?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *