Резюме на проекта „Подравни движението!“ – Габрово

          Здравейте приятели!

Снимка: https://kid101.com/

          Екипът на „Ти Си Здрав“ има удоволствието да ви съобщи, че Обществения дарителски фонд – Габрово и Фондация Америка за България одобриха наш проект в сферата на активното движение за района на град Габрово. Те ще предоставят 80 % от необходимото финансиране. Цифрите, обаче, ще конкретизираме в края на статията. Първо искаме да ви запознаем как можем да ви бъдем полезни!

          Основната цел на проекта „Подравни движението“ е младите хора в Габрово да получат информационна подкрепа и практическа подготовка във връзка с профилактиката и поддържането на опорно двигателния апарат (ОДА) в ежедневието, а като родители да допринесат за оптималното двигателно развитие на своите деца.

През последните години нарастват оплакванията на МЛАДИ хора свързани с ДЕГЕНЕРАТИВНИ (възрастови) заболявания на ОДА: дискови патологии в различните отдели на гръбначния стълб (цервикален, торакален, лумбален); увреждане на нервни коренчета и плексуси; артрозни изменения; hallux valgus (кокалче на палеца на ходилото); зачестяващи травми на сухожилия и лигаменти при млади хора спортуващи „за здраве“. Има тенденция в западната литература те да бъдат характеризирани като „болести на уседналия човек и общество“.

Хората са запознати, че енергията от храната се измерва в калории (има го на всеки етикет). Но не е еднакво здравословно да изядем чипс – 50 калории, и ябълки – 50 калории. Подобна е ситуацията с движението. Не е еднакво здравословно да клекнем на пръсти и да клекнем с пети на пода. Може да изправим 10-11 месечно бебе с каишка тиранти и да го караме да ходи, а може да го подкрепим да изгради силата от земята до изправянето постепенно. Бягането и бързото ходене могат да допринесат за здравето на сърдечно-съдовата и дихателната системи само при определена пулсова честота. А в зависимост от техниката, те биха могли да поддържат дълготрайна функционалност на ОДА или да ускоряват дегенеративните ставни процеси.

            Също както съществуват микро- и макро- нутриенти и “junk food” (не полезна храна-боклук), така съществуват и микро- и макро- движения и движения-боклук, заради които получаваме болки и износване на ставите.

Тук е мястото на Ресторативното движение, което ни връща ПРАКТИЧЕСКИ към биомеханично оптималните модели на движение и постурален контрол и при деца, и при възрастни.

Информационната подкрепа и практическата подготовка за профилактика и поддържане на опорно-двигателния апарат по проекта ще се осъществява под формата на групови обучения. Те ще се организират от „Ти Си Здрав“ ЕООД, гр. Габрово и ще се провеждат в три вида ГРУПИ:

  1. Ускорение“: Ежеседмични семинари за родители с бебе от 0 до 12 месеца. Времетраене 45 мин. Малка група до 6 деца с възрастен.
  2. „Въведение в Ресторативното движение“: Ежемесечен семинар за младежи от 18 до 33 години. Времетраене 2 часа и 30 мин.: два модула по 60 мин с 15 мин. за въпроси. Група до 10 човека.
  3. Ресторативен Фокус: Ежеседмична практика за младежи по тема предложена от тях или от екипа на „Ти Си Здрав“. Времетраене 60 мин. Група до 10 човека.

 

КОГА ще започнат обученията по проекта? – Вече научихте, че Обществения дарителски фонд – Габрово и Фондация Америка за България ще осигурят 80% от цялата сума, която е в размер на 9 000 лева. За другите 20% (1800 лева) имаме нужда от вашата подкрепа.

КАК да ни подкрепите? – Удобната за вас сума може да преведете към сметката на Обществен дарителски фонд – Габрово.

Банка ОББ:   IBAN: BG41UBBS80021069410940,    BIC: UBBSBGSF.

В основанието се записва: За проекта „Подравни движението“.   Благодарим Ви сърдечно!

КЪДЕ ще се провеждат обученията? – В столицата на хумора 🙂  С бебоците ще играем в Тера Мол – Габрово, а с младежите в зала Kango Jumps до блок Дунав. Цялата информация ще споделяме с вас както в уеб сайта на „Ти Си Здрав“, така и в групата ни във Фейсбук:

 

Не оставяй здравето на късмета! Подравни движението!