Ресторативно движение

Ресторативно движение

Ресторативното движение е система за физикално изследване и оценка на опорно-двигателния апарат и корективни упражнения за възстановяване и подравняване на цялото тяло. Базирайки се на кинезиология, биомеханика, анатомия, физиология и физика, са избрани и описани 25 анатомични точки. Тяхното центроване (статично и динамично) е обективен маркер за ефективен/ оптимизиран модел на движение и оптимална функция. В резултат:

– изграждаме балансиран мускулен тонус,

– намаляваме нежеланото тъканно триене (т.е. намаляване на възпалителните и болкови симптоми),

– увеличаваме електрическите импулси от и към мускулите (увеличава се скоростта на реакция, сила и издържливост),

– увеличава се потока на кръв през тъканите (кислород + хранителни вещества – отпадъци от дейността на клетките = клетъчна регенерация).

Важна част от Ресторативното движение е становището, че:

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВСИЧКИ МУСКУЛИ Е УСЛОВИЕ ЗА ЗДРАВЕ,

а не пожелание.

Институтът по Ресторативно движение е създаден през 2003 година в Калифорния, САЩ от Кейти Боуман – биомеханист*. Тя започва да задава интересни въпроси като:

 • Каква е разликата между упражнение и движение?
 • Дали ходенето не е просто „контролирано падане“?
 • Наистина ли има хипермобилни хора?
 • Полезни ли са кардио тренировките?
 • Ходенето на фитнес прави ли ни по-здрави?
 • Системно заболяване ли е остеопорозата?
 • Коя е причината за натрупване на артериални плаки? …

По-същественото за нас (като хора) е, че Кейти Боуман дава научно обосновани отговори на разбираем и за немедици език. Тя разработва програма за здраве чрез движение и подравняване на цялото тяло. Изнася лекции и семинари пред колеги и студенти. Към курсовете проявяват интерес и хора със съвсем различни професии.

Ресторативно движениеПрез 2011 година става възможно он-лайн обучението на специалисти. В България вече има четири сертифицирани инструктура по Ресторативно движение: Галина Дензел, Надежда Петкова, Анна Векова и Тоня Цочева. На глава от населението прави повече от колкото в Америка.

Добре дошли в България – малката Калифорния на Ресторативното движение! Попитайте за семинар.

Автор: Тоня Цочева

___________________________________________

*Биомеханист – извинявам се за буквалния превод, но в България няма такава специалност. Съществува „Биомеханика“ като преподаван предмет за ортопеди, кинезитерапевти и рехабилитатори с много кратко съдържание и още по-кратък конспект. Често (въпреки дългогодишното обучение и специализации) лекарите не са запознати с развитието на тази наука и възникват противоречия и неразбиране между дадените от тях предписания и тези от физиотерапевтите (кинезитерапевти, рехабилитатори).

2 thoughts on “Ресторативно движение

 1. Има ли седмични занимания, както при другите практики като йога например? Провеждат ли се такива в София? И Как може по-подробно човек да се запознае със системата на живо?
  Благодаря!

 2. Здравейте, бих искала да се обуча он-лайн за специалист по ресторативно движение. Какво трябва да направя? Бихте ли ми дали повече информация?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *