Имате нужда от нов ДИВАН?

Аз не съм продавач на мебели!

Aз съм инструктор по Ресторативно движение.

Каква е разликата?

Нека помисля… Ако сте прочели статията „Какво е Ресторативно движение?“, може би сте разбрали, че това не е спорт, на който ходите 2 пъти в седмицата и всичко друго да е по старо му. Това е система от знания, която може да промени живота и здравето ви!

Преди да стане ясна разликата, ще въведа един много противоречив термин: УДОБСТВО.

 

И сега може да се сетите как в мебелните магазини има хиляди артикули. И започвате да сядате от стол на диван, пробвате матраци с по няколко слоя и мемори пяна, потъвате във фотьоил с облегалка назад и подпора за подбедриците… Да, точно в този момент сте открили удобно място, където да не ви боли кръста или врата. Може дори да заспите без хапче.

Изглежда стресът е напуснал тялото и всеки миг ще усетите нирвана.

След малко идва продавачът и трябва да довършите сделката. Краката ви тежат – добре, че доставката е включена в цената. И тази чанта през рамото как тежи – все едно сте побрали совалка на НАСА вътре. Но стигате до вкъщи някак, подреждате новата мебел и се гмурвате в новото болко-убежище.

„Какво? Да не би да не трябва човек да си почива?“

Трябва може би… въпросът е: „От какво си почивате?“ – От работата или от собственото си тяло?

Ако след работа отивате да играете футбол, тенис, балет, или сте доброволец (засаждате дръвчета, ментор сте на сираче, грижите се за горски животни), е ясно, че кипите от енергия и имате нужда да разгърнете интересите си.

Ако, обаче, след работа:

 •  сте като парцал,
 •  мечтаете да се строполите в леглото,
 •  гърбът ви е схванат,
 •  стоите на ескалатора вместо да ходите,
 •  паркирате в забранена зона, за да вървите по-малко до магазина/ кафенето/ входа,
 •  чакате асансьора, а живеете на 5-тия етаж,
 •  изпускате предмети,
 •  изнервяте се, ако нещата не се случват на секундата,
 •  главата ви ще се пръсне,
 •  пращате друг да отвори вратата (когато се звънне),
 •  краката ви тежат,
 •  доспива ви се като четете…

Списъкът е дъъъъълъг. Всички тези малки неща, които чувстваме или пропускаме да правим, са отражение на умореното ни тяло. Тогава как ще си отпочинем? На по-удобен матрак или в по-удобно тяло?

Ето в това е разковничето. Какво ще избереш.

Сега е момента да припомня друга много важна дума АДАПТИВНОСТ (приспособяване).

Ако дори две от тиренцата по-горе ви звучат като ежедневие, то вие сте собственик на тяло, което едва-едва се справя с поставените му задачи.

Как да разширим зоната на двигателен комфорт? Като предизвикаме тялото да си върне „фабричните настройки“ – да, за всички са валидни законите на биомеханиката и анатомичните маркери за подравняване.

Какво представляват анатомичните маркери за подравняване? Това са костни израстъци, стави или линии налични при всички хора. Те елиминират субективността и дават ясна представа кои части на тялото движим (преизползваме) и кои не движим (мързелуват).

Как да сме сигурни, че движението, което правим е съобразено с тях?  Когато се запознае с Ресторативното движение, тялото веднага започва да усеща разликата между разболяващо и възстановяващо упражнение.

Моята цел като инструктор е да възстановим адаптационните възможности на телата си в синхрон със законите на физиката, биомеханиката и анатомичните маркери за подравняване.

Нека да се чувстваме удобно и на твърдия под, и на ниското столче, и тичайки за автобуса, и боси по тревата, и качвайки стъпалата, и с дете на рамената!

Автор: Тоня Цочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *