Сърдечно съдова система: рискови фактори. (част 4)

Едва ли ще се учудите като ги видите. Просто продължете да четете:

 

 • Хиподинамия (обездвижване).
 • Хранене.
 • Стрес.
 • Алкохол.
 • Тютюнопушене.

Да ги разгледаме в обратен ред.

Сърце - рискови фактори

Тютюнопушене

Вие сериозно ли? Пушенето е отживелица! Всеки знае, че е вредно и води до пристрастяване. Може и да отдъхнете за 2 минути от работата, но стрес хормоните ще се вихрят доста по-дълго време в тялото ви. Даже ще ви се струва, че колегите нарочно се бавят, заяждат или не ви асистират навреме.

моксаИ не, не мисля, че цигарите убиват – това е абсурдно. По-скоро хората се самоунищожават (самоубиват) вместо да се развиват. В контраст ще посоча, че моксата е холистичен терапевтичен метод измислен в древността, при който се използват цигари/ пури и техния дим за лечение на много заболявания (част от които днешната модерна медицина смята за хронични).

За алкохола…

Физиолозите отдавна са установили коя е относително полезната доза, при която се усеща обща релаксация (20 мл на 1 кг човешко тегло – шегичка): 20 мл на ден. Над оказаното количество… Е, няма да преповтарям всичко изписано в интернет пространството. Алкохолът е токсин.

Но както цигарите, така и алкохолът (етанолът) притежава уникални свойства. Понеже мембраните на клетките го пускат, той е идеален преносител на лечебните растителни вещества (тинктури, есенции).

Стрес.

Моля да проявите разбиране и да изчакате отделна статия (статии…), които да допринесат за разбиране на термина „стрес“ на поне три нива: неврология, психология, физикална терапия (+ анатомия).

Хранене.

сърце - храненеОбърнете се към гастро-ентеролог, диетолог или нутриционист за изготвяне на подходящ хранителен режим спрямо вашата възраст, пол, активност, съпътстващи заболявания и вкусови предпочитания. Ако вече страдате от сърдечно-съдово заболяване, в листа от кардиолога може би пише „Диета 10“. От разговори с пациенти установявам, че някои от хората в продължение на години (6-8-15) не са прочели и не знаят какви са препоръките посочени в тази диета. Информирайте се.

Хиподинамия.

Ето, че стигнахме до най-неглижирания рисков фактор.

„…В резултат на намаляването на движението (т. нар. хиподинамия) се наблюдават неблагоприятни промени в организма (защото човешкото тяло има структура, предначертана за движение, за физическа активност), а именно: понижаване на основната обмяна, мускулна дистрофия и хипотрофия (атрофия), негативен азотен баланс, увеличаване на отделянето на калций (Ca) и фосфор (P) с урината, деминерализация на костите, намаляване еластичността на ставните капсули и лигаментите, ограничение на обема на движение, намаляване на кръвния обем, ортостатична инсуфициенция, с краен резултат – влошаване на двигателните възможности и намаляване на физическата годност.“ (Колева И., Основи на рехабилитацията, РИК СИМЕЛ, София, 2010)

Благодаря на професор Колева за списъка с последици и без да подценявам интелигентността ви ще добавя някои разяснения:

 1. Основна обмяна е словосъчетание по смисъл идентично с „тъканната  обмяна (физико-химичен фактор)“ или колко бързо и ефективно циркулират веществата в телата ни. Това е фактора, за който казах, че се регулира рефлекторно. Увеличено движение – увеличена обмяна!
 2. Мускулна дистрофия, хипотрофия, атрофия („dys/ dis“ – нарушение, „hypo“ – понижено, „а“ – липса, „throphia“ – хранене): проблемно захранване до липса на хранителни вещества и кислород за мускулите често водещо до визуалното им смаляване или лъжливо набъбване (фиброзиране). Колко отслабнала изглежда една ръка или крак само за две седмици с гипс!
 3. Негативен азотен баланс: получава се, когато изхвърляме повече белтъци от колкото усвояваме от храната.
 4. Увеличаване на отделянето на калций (Ca) и фосфор (P) с урината означава деминерализация на костите. Без цензура: който не мърда, си изпикава костите.
 5. Намаляване еластичността на ставните капсули и лигаментите: скъсано ахилесово сухожилие, предна кръстна връзка, мениск, колатерален медиален лигамент; дискова херния (външната обвивка на дисковете е многослоен хрущял); карпал канал синдром; епикондилити и други.
 6. Ограничение на обема на движение: невъзможността да се направи мост, шпагат, да се пипнат пръстите на краката, да се плеснат ръце зад гръб, да се клекне и стане, да се допре брадичката до гръдната кост и така нататък…
 7. Намаляване на кръвния обем: кръвта се състои от 55% плазма и 45% кръвни клетки. Затова основните последствия могат да са:

А) Намалява плазмата. Дехидратация. Кръвта става по-гъста. Сърцето се труди повече. Във вените има опасност от тромбози.

Б) Намаляват кръвните клетки/ елементи. Кои не ви трябваха? Тези, които поддържат имунитета, зарастването на раните или пренасянето на кислород до тъканите?

 1. Ортостатична инсуфициенция: намалена адаптация на тялото при преминаване от хоризонтална към вертикална позиция (лег – седеж, лег – стоеж, седеж – стоеж, клек – стоеж). Усеща се завиване на свят, причерняване, загуба на равновесие. Като временен симптом може да се появи при тежко боледуване и по време на възстановяване.

сърце - слушалкиДо тук с черните краски и нежеланите болести и симптоми. Волята за живот тупка във всеки от нас. Пуснете любима песен и се разкършете!

Харлем шейк обиколи света.

Вие може да обиколите поне блока! 🙂

Автор: Тоня Цочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *