Лечебен масаж с МЕД

Лечебен масаж с МЕДЧесто срещана асоциация на хората е, че медът е лепкав: “Да не си тръгна като мухоловка?“. Ето ви изненада: Медът не лепне. Медът е жилав. И под жилав имам предвид свойството му да се противопоставя на разтягане, да остане събран. Тази характеристика действа на порите като помпа: изсмуква токсините, привлича кръвта в капилярите и тялото си взема хранителни вещества (аминокиселини, витамини и минерали), за да почне да гради!

Струва ми се, че не разполагам с думи толкова точни и силни, за да пресъздам ефекта от лечебните свойства на този природен дар. И все пак ще пробвам. Условно ще разделя полезните ефекти от масажа с МЕД на 3:

  1. Детоксикация,
  2. Подхранване и
  3. Механично подобряване на движението между кожа и подкожие/ мускули.

Козметиката и фармацията обикновено разчитат на детоксикация чрез кръвта, т.е. вкарване на вещество „Х“ в тялото през кожата или устата, веществото „Х“ се свързва с токсините (моля помнете, че това е много опростен алгоритъм) и отиват в кръвта, кръвта се пречиства от черния дроб и бъбреците, те изхвърлят жлъчка и урина. Токсините, които не са били филтрирани остават в клетките или междуклетъчното пространство отново! Вашата детоксикация е лимитирана (ограничена) от вашето здравно минало и от вашето хранене. Всеки има поне един познат, които колкото и да се къпе излъчва странна миризма – миризмата на вече болен човек. За съжаление това може да са любимите ви баба и дядо. Но, когато черният дроб и бъбреците не могат да наваксат, се включват и порите. При масажа с мед обръщаме процеса: една част от токсините се изпомпват през кожата (най-големия орган в човешкото тяло), за да улеснят черният дроб и бъбреците да филтрират останалите (токсини) попаднали в кръвта. Процесът на детоксикация продължава до 72 часа след процедурата.

Подхранването се дължи на уникалния състав на меда, за който има издадени стотици книги и аз не мога да ги заместя с едно изречение. Единствено искам да подчертая ползата за вашето тяло от физиологична гледна точка: По време на масажа се образуват кожни депа (мини складове) с хранителни вещества, които продължават да се отделят в тялото до 12 часа след процедурата. Това не е само Vitt C с удължено освобождаване. Това е половината Менделеева таблица на гърба ви!

Жилавостта на меда е причина и за третия ефект: механично подобряване на движението между кожа и подкожие/ мускули. Един от важните за здравето фактори е кожата да се отлепя (отделя) от подлежащите тъкани спокойно и гладко. Защо е важно? Свобода на движението при тренировки (и всеки друг вид активност) и превенция на стриите.

Лечебен масаж с МЕДЕдно малко отклонение: защо водните пързалки не са облепени с шкурка или каучук? Може въпросът да ви изглежда елементарен. Но в такъв случай колко лесно се плъзга вашата кожа спрямо тъканите под нея?

Тук жените ще ме разберат по-бързо (може би): Ако чоропогащникът се закачи на някоя грапавина (пирон, кламер, ключ, ъгъл на мебел, гривна, нокът) и продължите да се движите – хоп! – дупка и бримка! Това е и механиката на стриите: когато кожата не се приплъзва, тя се цепи.

И ако сте чели внимателно, вече сигурно се чудите какво общо има с тренировките? Изтласкване на щанга, пудовка, раменна преса, скрипец… при много трениращи има дискомфорт в края на движение на раменната става. При повечето дори не е болка, а влагане на повече усилие. Тук по-лесно ще ме разберат мъжете (може би): Когато събличате пуловер, често тениската тръгва заедно с блузата – и ето! – точно сега трябва повече усилие в същата посока или някой да дръпне тениската обратно надолу. Ако плъзгането между тъканите се улесни, нищо чудно следващата тренировка да е по-малко напъване и повече резултат.

И естествено идва въпросът: Защо ми е залепнала кожата? Защото преди да си хапнеш пилешко с картофки, не си тичал по двора да хванеш кокошката и определено не събираш глигани като Астерикс и Обеликс (https://www.youtube.com/watch?v=rYb8-rRKSHU 0:13:30). Заседналият начин на живот води до образуване на колагенови нишки между кожата и мускулите. При масажа с мед те се разтеглят, разкъсват и преработват, защото вече не са нужни. Да се запази ефекта – това зависи от вас. Живеем в града и това си има своите хубави страни и странични ефекти.

Акценти от Практиката

Как протича масажа? – почистване на кожата (гръб, крака), нанасяне на меда, масаж и отмиване. Може да се прави най-много два пъти в седмицата.

Реакции:

Обикновено медът побелява и се сгъстява на проблемните зони (лопатки, кръст, бричове). Ако сте с гастрит, колит, камъни в жлъчката, хронично белодробно заболяване, ошипяване, херния, побеляването ще е в зоните на проекция на тези органи.

При хора с отоци или задържали вода, процесът може да се случи по-бавно или пък не (медът абсорбира „водата“).

Понякога на хората им се запушва носа (стартиране на детоксикация на синусите), или потичат сълзи (не е свързано с физическа болка), или веднага след масажа тичат до тоалетна J

При деца масажът с мед е по-кратък и е веднъж в седмицата. Лечебният ефект при по-болнави мъничета се забелязва още на втория месец.

Не се препоръчвба при бременност, заради силната реакция на детоксикация.

 

Лечебен масаж с МЕДЗлатен стандарт за масажа с мед

е да си тръгнете с чувство за

лекота и бебешки мека кожа!

 

Автор: Тоня Цочева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *